Skip to main content

Fisking til dieselmusikk på Oksbakken

Republiseres med et stille håp om at roen igjen vil senke seg over Huetjernet og Oksbakksvollene.

Dette fotografiet er tatt på dagtid ved et mye brukt fisketjern på Totenåsen. Dessverre nytter det ikke lenger å fiske her på kveldstid, da noen har funnet det for godt å benytte et dieselaggregat de har plassert i et uisolert uthus, til å skaffe energi til lys og oppvarming på kveldstid. Dieselaggregat-musikken ligger derfor like tykt over vannet fra skumring til midnatt, som disen en kald høstmorgen.

Hva tenker disse menneskene? De har en av de solrikeste hyttetomtene på åsen, og hyttenaboene rundt dem har investert i store solfangere og solcellepaneler for å skaffe den kraften de trenger lydløst. Men dette overser de og plasserer arrogant et dieselaggregat i uthuset nede ved vannet, uten engang å gjøre forsøk på å lydisolere.

For et par år siden gjorde jeg en liten henvendelse til kommunen, men fikk til svar at dette var et privatrettslig spørsmål. Hallo! Er stillheten ved et av de mest benyttede fisketjern på åsen for barnefamilier et privatrettslig spørsmål! Jeg trodde det langsomme friluftsliv ved et stille tjern på Totenåsen var en del av allemannsretten?

Derfor hoppet jeg over fisketurene på Totenåsen i fjor, og satset på at de kom til fornuft etter et par års tid. Men de holder fortsatt på med dieselmusikken sin!

Hva kan gjøres?

"STILLHET I STØYENS TID"

(Hva er stillhet? Hvor er den? Hvorfor er den viktigere enn noen gang? Tre spørsmål – og Erling Kagges svar.)

Relatert


Comments

Popular posts from this blog

Village Towns

Vandana Shiva from Sustainable Cities™ on Vimeo.

Vandana Shiva, an internationally recognized Indian activist and philosopher, explains that planning for the human being rather than the automobile can liberate space and create community within a city. In her opinion, a sustainable city should operate as a self-reliant and self-sufficient cluster of villages.

Naturmaterialen åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet

Syntetiska material kan till exempel omedelbart verka snygga och praktiska. Teflon, goretex och de många nya nanoimpregneringsämnena är kända för deras otroliga förmåga att avvisa vatten, fett och smuts, men den avvisande kvaliteten verkar också gälla mer generellt för de syntetiska materialens estetiska verkan. Det finns ofta en endimensionalitet i materialen, som gör dem starkt monotona i större mängder. Syntetiska material åldras dessutom i allmänhet med mycket lite behag. Från det ögonblick de börjar mista sin industriella glans kommer de snabbt att likna avfall. Detta är helt motsatt hos naturmaterialen som ofta åldras på ett sätt så att de får en ny och kanske till och med ökad skönhet. Det är som om de rymmer en stor mängd upplagrad erfarenhet, som om detaljrikedomen först på allvar avslöjas i förfallsprocessen. Skönhetens Befrielse av Morten Skriver, s. 166

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Noen tanker:

Nesten halvparten under 30 år kommer ikke til å stemme i høst. Individet i storsamfunnet er fremmedgjort: Følelsen av å ha innflytelse er liten, avstanden opp kjennes utenfor følelsesregisteret. Avisene i dag fokuserer på at om man ikke stemmer, så har man ingen innflytelse. Spørsmålet er bare om forskjellen ville bli så stor om vi smurte 50 % mer stemmer ut over dagens partilandskap. Blir framtiden mer bærekraftig av det? Blir følelsen av innflytelse større?


Det påligger folk med kunnskaper et svært ansvar nå. Framtidas livsnødvendigheter, omsetningen i de store systemene som gjenskaper og omsetter luft, vann, jord, klima og næring, selve livsveven er i ferd med å knekkes. Ikke bare mat og klær, også helse og livskvalitet, trygghet, konflikter mellom individer, regioner og land ligger i potten. Biomangfold er en sikkerhet vi trenger for å holde sykdommer i sjakk, matproduksjon oppe og livskvalitet levende. Du ser tegna rundt deg hele tiden. Det er en håndfull arter som …