Friday, November 24, 2023

Fra mørkets frembrudd til mørkets sammenbrudd


Hurdal skisenter - et episenter for lysforurensning.

Les:

MØRKETS ØY

Måtte Hurdal bli den mørke dalen!

-Wikimedia.
Problemet lar seg løse, og det med forholdsvis enkle om enn ikke nødvendigvis billige midler, mener Council for The Protection of Rural Britain (Rådet til beskyttelse av det landlige Storbritannia). For eksempel kan man skjerme gatelyktene slik at lyset bare peker nedover, og gir folk et lite stykke unna sjansen til å betrakte nattehimmelen uforstyrret.

- Vi bruker lys så skjødesløst at vi ikke bare kaster bort en mengde energi, vi lyser opp en mengde ting som bør få være i fred i mørket. Dermed ødelegger vi mye av mystikken og skjønnheten og villskapen som preger landsbygda, sier rådets formann, den kjente forfatteren og journalisten Sir Max Hastings.

Vitenskapsfolk har regnet ut at over halvparten av alle nålevende briter vil gå i sin grav uten noen gang å ha sett Melkeveien. Fem av de tolv stjernebildene som ligger til grunn for stjernetegnene i horoskoper, er ifølge BBCs nettsider helt usynlige i de verst lysforurensede områdene i Storbritannia. - forskning.no
  • Begrepet brukes om belysning som er enten uhensiktsmessig eller overflødig. Dette kan ha konsekvenser for både miljøet, dyr og mennesker.
  • Det kan være lys som blender omgivelsene, eller såkalt skyglow, at himmelen lyser opp bebodde områder. Det kan også handle om at lyset faller på områder hvor det ikke var ment å falle, eller hvor det ikke trengs.
Kilder: International Dark-Sky Association (IDA) og artikkelen "The new world atlas of artificial night sky brightness" i Sciense Advances (juni 2016).

Components of light pollution include:
  • Glare – excessive brightness that causes visual discomfort
  • Skyglow – brightening of the night sky over inhabited areas
  • Light trespass – light falling where it is not intended or needed
  • Clutter – bright, confusing and excessive groupings of light sources


Relatert






Fjellheimen ser ut som et tivoli









Stjernene forsvinner mange steder i verden (himmelgløden er definitivt borte fra Stabburstunet)


"Kunstig lys, slik som gatelykter, reklameskilt og lyssetting av bygg og broer, bidrar til lysforurensning.

– Lysforurensning er unødvendig og uheldig lys som forstyrrer eller fratar oss nattemørket. Vi vet at det kan ha svært uheldige konsekvenser for dyr, fugler og insekter, sier forsker Romain Fontaine ved NMBU Veterinærhøgskolen." - forskning.no


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...