Sunday, May 26, 2019

Victoria Hotell i Gjøvik år 1900

Victoria Hotell i Gjøvik år 1900.

(Victoria Hotel in the town of Gjøvik year 1900)

Herlig Power Point - presentasjon hvor enkelte av mine fotografier er benyttet, samt ikke minst noen gode bilder hvor man sammenligner Gjøvik før og nå. Virkelig, Gjøvik fortjente tittelen "Den hvite by ved Mjøsa", men bør nå, etter Hovdetoppens fall, frasi seg denne. Et nytt slagord kan være:

"Innlandshavets Sodoma og hovdetroens sentrum, med tempelhøyden for vår nye verdensreligion i sin midte."

- Mangel på estetisk strategi: Gjøvik som eksempel

***

Gamle bilder viser at Gjøvik var en vakker by før modernismen tok sitt kvelertak på byen, likesom med de fleste andre byer i vårt land.

Hotellet var sammen med andre flotte trebygninger med på å gi byen kallenavnet den hvite by ved Mjøsa. Etter en brann i 1963 ble denne staselige bygningen på Kauffeldts plass erstattes av et kaldt funkisbygg, som rommer dagens rådhus.

Gjøvik er nok et bevis på at den europeiske sivilisasjon nådde en topp mellom 1815 og 1914, hvoretter det kun har gått nedover.

Gamle bilder av byens skjønnhet fyller mitt hjerte med sorg, og det "moderne" Gjøvik framstår som en skygge av seg selv, lik et gjenferd. Gjøvik var tårnarkitekturens by, rammet inn av de tre bytoppene Hovde, Tranberg og Berg.

Forstår dere hva dere har gjort?

Nei, de forstår åpenbart ikke hva de har gjort, og langt mindre hva de gjør. Dette er det kommende nabobygget til stasjonsbygningen på Gjøvik, et av byens vakreste.

Føler du deg maktesløs, frustrert og sint, kan det kanskje hjelpe å kjøpe ei t-skjorte med Arkitekturupprorets logo, som en liten, stille protest.

Bestill den her.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...