Saturday, December 8, 2018

Anti-Dekonstruktivisme ved Mjøsa

Er jeg virkelig den siste på Toten som verdsetter det gamle kulturlandskapet med intakte historiemalerier, grender og gårdstun?

For hyller man den nye Rausteinshytta, da gjør man ikke det. Da er man en talsmann for dekonstruktivismen og en fiende av kulturlandskapet.

Her gården Enge ved Lena i lavt novemberlys.

-Wikimedia

Etter at Nils Faarlund nedkjempet vindmølleprosjektet på Totenåsen, er det dekonstruktivismen som utgjør den største trusselen mot mjøslandskapet, et rolig, bølgende landskap. Dekonstruktivisme er det stikk motsatte av dette landskapet, den er ment for å sjokkere, å få oss ut av balanse. Av denne grunn er det ingen steder dekonstruktivismen er mer malplassert enn i mjøsbygdene og -byene.

Skal man seire over fienden er det viktigste å kjenne fienden. Derfor vil jeg forsøke å samle noen artikler om dekonstruktivisme her, og finner jeg nytt stoff skal jeg republisere denne blog-posten. De som er glade i kulturlandskapet rundt Mjøsa bør ta grep nå, før den siste rest av våre forfedres skjønnhet er forstyrret.
Vi (det svenske Arkitekturupproret) var i Ålesund och Trondheim i somras och blev chockade över det fruktansvärda trähöghuset (Mjøstårnet i Brumunddal) mitt ute i den underbart vackra naturen. Ändå var det oerhört mycket mer orörd skönhet än i Sverige. Men man ser att dekonstruktivisterna nu vill förstöra allt det vackra som blivit kvar, även i Norge och Danmark. :(
For egen del kjennes det destruktivt å leve ved den første av engene etter grenda som var himmelporten til Totenåsen, og å vite at den har blitt helvetetsporten, da den leder opp til nye, dekonstruktive Rausteinshytta. En mektig seier for dekonstruktivistene, da de med dette har kronet Totens og Mjøsregionens høyeste ås med sitt ikon og seiersmonument.

Kanskje makter jeg å lede Hamar inn på en anti-dekonstruktiv veg? I alle fall skal jeg forsøke. Klarer jeg dette gjør jeg Hamar til base for Mjøsregionens fotograf.

Allikevel er det Toten som har det aller vakreste landskapet rundt Mjøsa, derfor gjør det meg svært vondt med den krigen som føres mot det gamle Toten, hvor jeg nærmest er alene om å kjempe mot dekonstruktivismen. Hvis jeg da makter denne kampen?

Anti-dekonstruktive artikler og ressurser


Den totalitära modernismen, del 6 – Dekonstruktivismen

Arkitektur och Anti-arkitektur

Nedlåtenhetens arkitektur

Tvärtomspråket – leken som spred sig från förskolor till en hel bransch

Fake views – Kontrasten mellan visionsbilder och verklighet

Hur bor arkitekterna? – Lådmodernisternas dubbelmoral

Lista med arkitekturens motsatsord

Att bygga platser där ingen vill vara

Forskning: God estetik gör oss lyckligare och mer sociala

När traditionen ratas

Vad arkitektutbildningen gör med blivande arkitekter

Förstörelsen av våra städer

Principer för harmoni

Psykoanalys av modernismen

Hus utan arkitektur

Varför modernismen är omodern

Arkitektens nya kläder

Narcissistisk och altruistisk arkitektur

Gaslighting

Architecture as a Cult

The Tyranny of Artistic Modernism

Nikos A. Salingaros

Ohälsosam arkitektur – en annan sida av funktionalismen och modernistisk arkitektur

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...