Thursday, April 5, 2018

LA VAKRE GAMLE KIRKER BEHOLDE SIN TILTENKTE FUNKSJON

VårtOslo publiserer idag et innlegg fra Audun Engh, der han kritiserer forslaget om å nedlegge ni kirker i Oslo. Det er særlig 3-4 historiske kirker han mener ikke må ribbes for sitt religiøse innhold.

Utdrag:

"Flere av kirkene som man vil rasjonalisere bort er verdifulle kulturminner. De fremstår som kirker og intet annet, og bør fortsatt brukes til sitt tiltenkte formål.. Kulturbevisste mennesker bør engasjere seg for å redde flere av kirkene, enten de regner seg som personlig kristne eller ikke...

- De gamle kirkene representerer våre beste kulturelle og arkitektoniske tradisjoner, og de bør fortsatt brukes til kristne fomål, gjerne supplert med kultur som ikke er altfor dekadent...Jeg har vært i en vakker gammel kirke i Storbritannia som er blitt diskotek og bar. Det var ingen hyggelig opplevelse.

«Arbeidskirker» og «nyskapende» modernistiske kirkebygg fra etterkrigstiden gjenspeiler ofte et bevisst ønske om å bryte med de gamle tradisjonene for kirkearkitektur. Arkitektene og kirkebyggerne har dermed, for eget grep, vesentlig redusert disse bygningenes verdi som kirkelige kulturminner. Det er derfor stort sett uproblematisk at de modernistiske brukes til andre formål.

Men tre-fire av kirkene Kirkelig fellesråd foreslår å nedlegge er vakre gamle kirker som det vil være en skandale å nedlegge.

- Man skal være klar over at mange i ledelsen for den tidligere statskirken kirken har minimal forståelse for kulturminner.

Til dels er folk i kirkeledelsen mest opptatt av gode praktiske arbeidsforhold, til dels tenker de i en pietistisk / minimalistisk tradisjon der vakre kirker og kirkekunst står i veien for individets direktekontakt med Gud.

Selvsagt er det også mange prester og menighetsmedlemmer som er opptatt av kirkens kulturminner og vakker kirkekunst. De bør nå alliere seg med andre engasjerte mennesker som er opptatt av kulturminnevern, for å hindre nedleggelse av gamle kirker og heller tilføre dem nytt verdig innhold".

Audun Engh

– Jeg var i en vakker gammel kirke som var blitt til diskotek og bar. Nei takk

Sørum kirke.

-Flickr.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...