Tuesday, December 2, 2014

Bill Gates’ milde gaver til hvem?

av Pål Steigan.

Datagründer og multimilliardær Bill Gates blir mottatt som en kongelig eller en statsleder når man kommer til Norge og bekrefter enda en gang ordene til Edvard Munch som sa: «Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.» Etter at Bill og Melinda Gates ga store deler av formuen sin til en stiftelse (de selv kontrollerer) har de skaffet seg et ry som store velgjørere. Men hvor sant er bildet?

Det er for en stor del kvinner som er bøndene i Afrika, men de ser ikke mye til gavene fra Gates.
Det er for en stor del kvinner som er bøndene i Afrika, men de ser ikke mye til gavene fra Gates

Verdens største veldedige stiftelse

Bill and Melinda Gates Foundation må være verdens største veldedige stiftelse med en stifteseskapital på 40 milliarder dollar. Den består stort sett av gaver fra Gates-paret og deres milliardærvenn Warren Buffet. Stiftelsen er en av verdens største bidragsytere til landbruk og passerte sommeren 2014 en totalsum på 3 milliarder dollar, eller ca. 20 milliarder kroner. Totalt har stiftelsen gitt bort gaver på i alt 30 milliarder dollar siden stiftelsen i 2000. Flesteparten av stiftelsens gaver har Afrika som mål. De sier sjøl at deres mål er å «bringe innovasjon innen helse og opplæring til folk over hele verden».

Avisa LA Times gjorde i 2007 en sånn skikkelig journalistisk jobb som man skulle ønske at mange aviser gjorde. De gikk bak den vakre fasaden til Gates-stiftelsen og fant et langt mindre flatterende bilde. (Oversikt over alle artiklene her.) I en av artiklene gikk de tett på situasjonen i Nigeria, der Gates-stiftelsen har gitt mange penger til vaksinasjoner. Det de fant var at det var ikke mangel på vaksine som var det store helseproblemet for folk i Niger-deltaet, men de giftige utslippene fra oljeselskapenes anlegg. Og så viser det seg at samtidig med at stiftelsen investerer $218 million i vaksineprogrammer, som blant annet går til Nigeria, investerer den $423 millioner i Eni, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. og Total – selskaper som er ansvarlig for mesteparten av den faklinga som dekker Niger-deltaet med forurensning.

Det samme gjentar seg i Durban, Sør-Afrika der Gates Foundation driver et helseprogram. Der lider barn av pusteproblemer på grunn av utslippene fra papirfabrikken Mondi og oljeraffineriet Sapref. Gates Foundation er en av hovedaksjonærene i de selskapene som eier disse fabrikkene med $295 millioner i BP og $35 millioner i Royal Dutch Shell som eier Sapref sammen med BP. Stiftelsen har også en eierandel på $39 millioner i Anglo American som eier Mondi-fabrikken.

Kritikere sier at Gates Foundation bruker penger for å fremme en politisk agenda i Afrika, og beskylder stiftelsen for å investere direkte i svært kontroversielle saker som genmanipulerte arter.

Profitt på helseskadelig produksjon og rovdrift

Organisasjonen GRAIN er en liten non-profit-organisasjon som sier at den jobber for å støtte småbrukere og sosiale bevegelser som kjemper for at lokalsamfunnene skal kontrollere matproduksjon som er basert på biodiversitet. De har gjennomført en større undersøkelse av investeringene til Gates Foundation, og her er noe av det de har funnet ut:

Omtrent halvparten av gavene til landbruk gikk til fire store grupperinger; CGIARs globale forskningsnettverk, internasjonale organisasjoner (Verdensbanke, FN-byråer osv.), AGRA (som er opprettet av Gates sjøl og African Agricultural Technology Foundation (AATF) med blant annet Rockefeller Foundation, USAID og Pepsico blant sine investorer. Den andre halvparten gikk til hundrevis av organisasjoner over hele verden. Blant dem gikk 80% av gavene til organisajoner i USA og Europa, 10% til Afrika.

Investeringene til Gates Foundation
Investeringene til Gates Foundation

Gates Foundation gir til forskere og ikke til bønder, og helt spesielt gir de til forskning som legger grunnlaget for agro-business.

CGIAR er et slikt nettverk for «grønn revolusjon»-forskning. Med pengene fra Gates har nettverket fått en ny vår og nå i direkte partnerskap med frøfirmaene og produsentene av plantevernmidler.

Investerer i å smøre politikere og endre lands politikk

AGRA går direkte inn i politiske prosesser og driver fram endringer av landbrukspolitikk og reguleringsbestemmelser. I Ghana skrev AGRAs Seed Policy Action Node endringene av landets frøpolitikk. Noe liknende skjedde i Mosambik og Tanzania.

African Agricultural Technology Foundation (AATF) som langt på vei kontrolleres av Gates har fått $95 millioner til å fremme hybridmais og hybridris. De bruker også penger fra Gates til «positiv endring av folks oppfatninger» om GMO og for å drive lobbyvirksomhet for å øke bruken av GMO-produkter i Afrika. Denne påvirkninga drives særlig gjennom Open Forum on Agricultural Biotechnology.

Cola, burgere og Monsanto

Gates Foundation hevder at de jobber for å gi folk tilgang til «variert, næringsrik mat som er grunnleggende for god helse», men i praksis går svært mye av deres investeringer til fast food-industrien. Hele $3,1 millarder gikk til selskaper som Coca Cola, McDonald’s, Pepsico, Burger King, og KFC (Kentucky Fried Chicken). Stiftelsen har investert en milliard dollar i verdens største supermarkedskjede, Walmart,som er en hovedkraft i å drive bort de små jorbruksenhetene til fordel for de største.

Dermed vil jeg ikke ha påstått at det blant de 5% av gavene som faktisk går til Afrika ikke finnes en del positive eksempler som faktisk virker slik reklamen sier. Men det store bildet er et helt annet og ganske forskjellig fra det Gates gir i intervjuer.

gates invest

Og i Norge mottas Bill Gates som en kongelig

Dette viser at gavene fra Gates ikke er så milde som de gir inntrykk av. For det første har han gitt bort pengene til en stiftelse han sjøl kontrollerer, og så bruker han 95% av stiftelsens penger til formål som gir stiftelsen profitt og styrker noen av verdens kapitalistiske verstinger. Gavene bruker han i stor grad på å fremme agrobusiness, drive politisk påvirkning og legge til rette for GMO. Det han gir til virkelig eksisterende bønder blir for skillemynt å regne.

Men i Norge mottas han som en kongelig av kronprins Haakon og av statsministrene Stoltenberg og Solberg, og han på sin side er smart nok til å rose dem, slik at de blir enda lettere å bruke. - Jeg ble veldig godt kjent med Jens Stoltenberg. Han har vært fantastisk å jobbe med. Uansett hvem som styrer i Norge, ønsker vi å ha et veldig sterkt partnerskap, sier Gates.

Og så var det skattefritaket da…

De milliardene Gates gir til sin egen stiftelse er skattefrie, så da kan man begynne å diskutere om det i det hele tatt er gitt noen gave, eller om han har flyttet pengene fra en lomme til en annen.


Relatert:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...