Thursday, March 7, 2019

Holmstadsveen i høstskrud

Tidligere gikk grenda mi fra Kvastad til Oksbakken, men med den nye skitrasemotorvegen mellom Holmstadsveen og Hongsætra, kommer man ikke lenger enn hit til Holmstadsveen, hvor man før gjengroingens tid kunne se Mjøsa hele sju steder. Nå må man nøye seg med fem.

Våningshuset er solgt som hytte til Trysil, men låven står og vitner om forna år.

Les mer om stedet på lokalhistorie-wikien her.

-Wikimedia.

Her kommer vegen inn på tunet på Holmstadsveen. Ja, fattige var de nok, de som levde her. Men å sjå Mjøsa sju steller a gitt:-)

-Wikimedia.

Så mange har vandret her etter denne gamle vegen etter den høyestliggende grenda på Toten, langsetter en av Totens rikeste kulturelver fra sagnomsuste Tjuvåsen, med sine vidunderlige enger og elvebruk. Ja, dette var i sannhet himmelporten til Totenåsen.

De ti barna på Oksbakken gikk her i allslags vær annenhver dag ned til gamle Stange skole, ikke engang de sju dvergene til Snøkvit kunne sammenlignes med dem, hvor de kom på rekke og rad. Totenåsens apostel vandret her i dype tanker over skriften, mens han nynnet til Pris Herren. Samt alle vennefølgene fra grendene rundt åsen, som kom ned her for å samles til stevne på Skreiens bedehus. Og selvsagt, de mange sæterfølgene til Hongsætrene og Tjuvåssætra.

Tror ikke det fantes maken til grend!

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Dagens demokrati kan ikke redde oss fra klimakrisen

Politikerne tror at løsningen på klimakrisen er å forsterke naturkrisen, ved å grave i filler naturen vår, for å plassere vindkraftverk på h...