Thursday, July 31, 2014

Gunnar Evang: Hvor var dere da rakettene haglet?

Igjen er Gaza-konflikten i rampelyset, men denne gangen fikk jeg virkelig bakoversveis av alt raseriet mot Israel, også fra hold som ellers er meget balanserte i sine analyser. Sett på bakgrunn av alt hysteriet grunnet en liten terrortrussel mot Norge i sommervarmen, sikkert en kjempegod agurknyhet for pressen, framstår nordmenn som en smule hyklerske. Evangs polemikk er et godt korrektiv.
Dersom Israels fiender legger ned våpnene, blir det fred. Dersom Israel legger ned våpnene blir de utslettet. - Alan Dershowitz
Jeg vil understreke at jeg ikke deler Evangs omtale av palestinerne som arabere, da de i realiteten er urjøder, noe som gjør konflikten ytterst tragisk. Vi har å gjøre med to broderfolk i krig.

Original artikkel av Gunnar Evang i Oppland Arbeiderblad her.

Hvor var dere da rakettene haglet?


Dere som med ujevne mellomrom står på barrikadene og roper høyt om boikott av Israel og om okkupasjon og brudd på folkeretten?

Hvor var dere da rakettene haglet ned over Sderot? Hvor er deres sympati med barna der, som aldri har opplevd noe annet enn å ha trusselen om rakettangrep hengende over hodet, som må reise til barnehage eller skole i pansrede busser og oppholde seg i eller nær armerte bygninger? Når alarmen går i Sderot, har barna der 15 sekunder på å komme seg i skjul. Selv Usain Bolt ville hatt problemer med det! At rakettene har dårlig treffsikkerhet, hjelper ikke på frykten. En hel generasjon vokser opp med traumer. Men hvem av dere som fordømmer Israel, har ofret dette en tanke?

Siden Israel trakk seg ut av Gaza og tvangsflyttet om lag 9000 mennesker i 2005, har det i snitt kommet 1 rakett hver 6 time fra Gaza mot mål i det sørlige Israel, døgnet rundt, året rundt! Men hvem av dere bryr dere om dette?

Hvor var dere da 4000 Katyusha-raketter terroriserte det nordlige Israel under krigen mot Hizb'allah i 2006? Verken disse eller rakettene fra Gaza rettes mot militære mål, men mot befolkningssentra, men jeg kan ikke huske å ha sett noen indignerte leserinnlegg om dette.

Hvor var dere da Syria okkuperte og i praksis styrte Libanon i nesten 30 år? Men Israels beskyttelsessone i Sør-Libanon ble ikke forbigått i stillhet, nei.

Og du, Sissel Vold, som sier at du utfører ditt oppdrag etter beste evne, hvor mange fysisk eller psykisk traumatiserte israelere har du intervjuet? Hvor mange av dine reportasjer er laget på israelske sykehus der Israels ofre blir behandlet, og hvor palestinaarabere blir behandlet side om side med israelerne? Hvis det vi får se på skjermen, er i tråd med ditt oppdrag, sier det ganske mye om din oppdragsgiver!

Jeg kaller deg ikke reporter, for en reporter rapporterer om det som foregår for at vi skal kunne danne oss et komplett bilde av situasjonen. Jeg kaller deg kommentator og agitator, for du legger din egen mening inn i reportasjene.

Og du, Mats Gilbert, som skriker opp om lidelsene i Gaza, hvor har du vært de siste tre årene mens det har vært borgerkrig i Syria, hvor lidelsene har vært langt mer omfattende? Hvis du virkelig hadde hatt omsorg for dem som lider, ville du ha vært i Damaskus og lappet sammen krigsskadde der, eller i Sør-Sudan, CAR, Libya, Somalia ... Men så snart det brygger opp til noe i Gaza, da er Mats Gilbert på plass, for da kan du utøse av ditt hat mot Israel, uten å fortelle at den virkelige grunnen til alle de skadde og drepte er at Hamas bruker sivile som skjold og plasserer sine utskytningsramper og våpenlagre i skoler og sykehus.

Og du forteller heller ikke at grunnen til mangelen på tilfluktsrom er at Hamas bruker det meste av sine midler på våpen og slett ikke er interesserte i å beskytte sin sivilbefolkning. Det ville jo ta fra dem et propagandafortrinn hvis antallet skadde og drepte sivile skulle synke!

Dere som roper om boikott, hvor er dere når mennesker blir dømt til døden i Saudi-Arabia for å ha blitt kristne? Hvor er dere når Marokko fortsetter sin okkupasjon av Vest-Sahara, en okkupasjon som har pågått siden 1975, eller Kina fortsetter sin okkupasjon av Tibet, som har pågått siden 1950? Men dere kjøper fortsatt poteter fra Saudi-Arabia, klementiner fra Marokko og stort sett alt mulig fra Kina! Dere drar på ferie til Egypt og Tyrkia til tross for alle de overgrep som har funnet sted der, med mindre deres egen sikkerhet er truet, da!

Dere snakker om okkupasjon, men bortsett fra Gilat Shalit og de soldatene som deltok i krigene i 2006 og 2009, har det ikke vært israelere i Gaza siden 2005. Hva er det som er okkupert? Når Hamas snakker om okkupasjon, mener de hele Israels landområde. De vil fortsette å bekjempe denne «okkupasjonen» til siste slutt. Er det dette dere vil støtte? Utslettelsen av staten Israel?

Gunnar Evang

Gjøvik

Relatert:
Så var Gaza-krigen igjen over for denne gang, og som vanlig ble alle andre saker tatt av dagsordenen slik at mediene uhemmet kunne utøse sitt hat over Israel. Lavmålet var NRK og Gro Holm som benyttet nazistisk propaganda, og falt ned til nivået til gamlekara på Gjøvik bibliotek som gir "jødemakta" skylda for det meste i verden. Best var innlegget til den Israelske ambassaadøren i Norge, palestineren George Deek.

Et særtrekk nå og før ved NRKs nyhetssendinger er at hvis det er israelske døde rapporteres dette kun en gang, helst tidlig om morgenen før folk flest har stått opp.

Relatert etter krigen:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...