Thursday, May 16, 2019

Hva skjer hvis engene forsvinner?

Gråsteinsmursblomster.

-Wikimedia.

Engene forsvinner, sammen med insektene, i et av verdens mektigste kulturlandskap.

Forskerne er derimot helt enige om at den viktigste årsaken til insektenes tilbakegang er at vi mennesker ødelegger de stedene der de holder til.

Vi feller trær, drenerer elver og fjerne villmark for å dyrke mat eller bygge byer.

De færreste insekter trives med store flater med korn, trær eller asfalt.

– Vi vil på død og liv bestemme hva som skal foregå på hele planeten. Det store problemet er at vi ikke er villig til å gi fra oss en kvadratmeter, men at vi skal drive skogbruk, landbruk og fiskeri overalt, konstaterer Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Bioscience – Biologisk mangfold ved Aarhus Universitet.

– For å hjelpe insektene må vi la store områder være i fred. Det er kjernen, mener Ejrnæs.


Som med insektene, så og med engene. Menneskene kunne bare ikke la dem være i fred. De måtte bygge dem ned, med bunkere, pumpehus og kraftgater. For å fullbyrde profetien til Le Corbusier. Her som husmannskulturen rådde, med et nasjonalt høydepunkt under M.J. Dahl. Ufattelig.

Et stort biologisk mangfold gir god balanse i naturen, påpeker Annette Bruun Jensen. Hvis en art går litt tilbake, kan en annen art overta oppgavene.

Rasmus Ejrnæs kommer med en filosofisk tilføyelse: Vi bør også ha en grunnleggende respekt for liv.

– Tror man at man kan begrunne livet med at det skal være nyttig, har man ikke forstått en døyt av det miraklet det er at det er liv på jorden, som det eneste kjente stedet i universet. Verden blir et fattigere sted hvis vi begrenser den livsutfoldelsen ved å kreve at alt skal være nyttig og planlagt.

– Det er naturlig at vi dyrker mat og lager andre ting som mennesker trenger for å overleve. Men skal man mer enn det og også leve et rikt liv, så hører det biologiske mangfoldet og skapelsesprosessen med, mener Ejrnæs.

Samme synspunkt har en forsker nylig luftet i en artikkel på videnskab.dk om en stor rapport om verdens biologiske mangfold.

– Forestill deg en verden med bare én art sommerfugl eller med bare noen få fuglearter. Det går utover livets mangfold, og det blir en mye fattigere verden. Det handler ikke om vår overlevelse, men om arter som betyr noe i seg selv, sier Hans Henrik Bruun, førsteamanuensis ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

Engene var en del av vårt kulturelle og biologiske mangfold, nå erstattet av suburban monokultur. Totenpark-prosjektet er monokultur, hvor kun en art mennesker er tillatt, det suburbane mennesket. Her er ingen plass for kulturbærere, for husmannstroende, for tradisjonalister!

Dette er ikke et særlig bra bilde, tatt midt på dagen med feil innstillinger. Allikevel ser man her et lite utsnitt av et av verdens mektigste kulturlandskap, med Helgøya lik en intakt liten smørklatt midt i Mjøsa.

Skal forsøke å få til et bedre bilde i mykt kveldslys i løpet av sommeren.

-Wikimedia.

Nå er jeg den eneste som har rett til å leve i verdens mektigste kulturlandskap, i aksen Østhøgda-Helgøya-Furnesfjorden, da jeg, den siste skyggevokteren av engene, alene har stått opp for dette landskapet. Kun jeg har sloss mot nye dekonstruktive Rausteinshytta, bare jeg har tatt til motmæle mot Buchardts fallossymbol innerst i Furnesfjorden, ingen andres tårer ble felt etter nedhøvlingen av den gamle sæterstien mellom Holmstadsveen og Hongsætra, kun jeg stred tappert for mine forfedres smekre urbane landsby ved Lenaelva. Alle andre burde ryke og reise. Jeg er den eneste som stod opp for landskapsbildet vårt, derfor bør dette landskapet overlates til meg.

Jeg var alene om å stå opp for landskapsbildet vårt, og er derfor den eneste som har rett til å fortsette å leve her.

-Wikimedia.

Å redde engene ville ikke kostet mer enn en sving for nye E6 de bygger på andre sida av Mjøsa. Men fordi det ikke er profitabelt, blir det ikke gjort. Det er viktigere at rikingene ved hovedstaden skal kunne kjøre køfritt til hyttepalassene sine i fjellheimen, enn at engene skal få leve, eller at insektene skal få leve. Hvilken fattig, fattig verden!

Hvilken fattig, fattig verden!

-Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...