Wednesday, April 25, 2018

Nærbutikken = Hjørnesteinsbutikken

Matvarekjedene har rasert nærbutikken og butikken på hjørnet, og slik har de ødelagt nabolag og grender over hele landet. I tillegg til at folk nå må kjøre bil for å få kjøpt seg en liter melk, var nærbutikken en utrolig viktig møteplass, jeg vil si den var selve limet i lokalsamfunnet. Den økende ensomheten vi ser i dag, med psykiske problemer og selvmord i kjølvannet, er i stor grad matvarekjedenes skyld.

I tillegg kommer at vi ikke har kjøpmenn lenger! Kjøpmennene har blitt franchisorer, som i praksis er å regne som husmenn, da det ikke er stor forskjell på franchisor-kontrakter og den mellom husmannen og storbonden. Dette er en umenneskelig praksis som må opphøre. La oss få tilbake de gode, gamle kjøpmennene!

Etter et innlegg om nærbutikken hos Better Cities & Towns, ble jeg fristet til å døpe om "the corner grocery" til "CORNER-STONE GROCERY"! Eller hjørnesteinsbutikken, for så viktig er butikken på hjørnet, den er hjørnesteinen i nabolaget.

Min artikkel om temaet:

- THE ANCIENT TABERNA IN A FUTURE WORLD

Tidligere Fossum handel ved Kvastad, hvor Tov Fossum gjorde om vevergrenda til totenkringlegrenda, fordi han engasjerte konene i Øverskreien til å bake kringler, som han kjørte inn til hovedstaden. Hver "kjerring" sin kringleoppskrift.

Vevergrenda gikk forut for Landheim Veveri, hvor konene i grenda vevde for salg til hovedstaden. Dette gikk vel da med båt fra Panengen i Totenvika og videre med jernbane fra Eidsvoll inn til Oslo.

Matvarekjedene har mange nærbutikker, mange grender og mange liv på sin samvittighet!

************

Det skal innrømmes at nærbutikken ikke alltid var like effektiv som dagens supermarkeder, og en gang da min bestefar gikk på butikken ved Rustad i Hurdal, den gang han var forpakter ved Viken, var køa litt lang. Da uttalte min bestefar høylydt: "Vanligvis går je åt kræmmers her i Rusta'n, men har je dæ travelt tæk je tur'n inn tæl Jessheim."

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Featured Post

Hovdetoppen - Mjøslandets største øyensår

Da vi forlot Gjøvik i 2018, var planen å flytte tilbake så raskt råd var, men så oppdaget jeg plutselig store skogsmaskiner oppe på det unik...